Cele mai bune maini de start la Texas Holdem

Fără doar și poate, alegerea corectă a mâinilor pe care să le joci la mesele de Texas Hold'em No Limit reprezintă un lucru extrem de important în economia jocului, un factor care, pe termen lung, te va transforma într-un jucător de succes sau unul denumit în lumea pokerului „fish” (pește).

Ori de câte ori primești cele două cărți personale, primul gând va fi dacă merită să joci mâna respectivă sau nu. Dacă jucătorii experimentați știu foarte bine care dintre mâini merită jucate, începătorii vor fi mereu tentați să se implice în joc și cu mâini marginale, ceea ce, de cele mai multe ori, va însemna fise pierdute.

Tocmai de aceea, în acest capitol al ghidului de Poker Vlad Cazino, vom vorbi despre cele mai bune mâini de start la Texas Hold'em și modul general în care ele trebuie jucate.

1. Perechile mari AA, KK

Când vine vorba despre cele mai mari perechi din poker, AA și KK, lucrurile sunt destul clare. Cu o frecvență medie de 1 la 110 mâini, așii și popii sunt mâinile pe care orice jucător le așteaptă. Să ai cea mai bună mână preflop nu înseamnă neapărat că o vei și câștiga. Mai ales dacă faci greșeala să permiți multor jucători să vadă flopul. Astfel, chiar dacă riști să arunci toți ceilalți adversari, strategia corectă este să joci agresiv aceste perechi, mizând destul de mult preflop. Este clar că vor fi situații în care toți ceilalți jucători vor folda, însă este de preferat să câștigi cele câteva fise din pot (blindurile) decât să permiți multor jucători să vadă flopul atunci când ai o pereche AA sau KK.

Atenție mare la perechile de Regi, deoarece un As în flop este ceva destul de obișnuit, iar în acest caz trebuie să fii pregătit chiar și să renunți la mână. E clar că ultimul lucru pe care ți-l dorești atunci când ai KK este să vezi un As în flop, însă acest lucru se întâmplă destul de frecvent.

2. Perechile medii QQ, JJ

Statistic vorbind, atunci când joci la o masă de poker Texas Hold'em de 9 persoane și ai QQ sau JJ preflop, în 90% din cazuri ai cea mai bună mână de la masă. Astfel, Damele și Valeții sunt mâini de start grozave, pe care trebuie să le joci cu încredere, fiind dominate doar de perechile de Ași sau Regi, preflop. Strategia corectă este să mărești consistent preflop atunci când ai o pereche de Dame sau Valeți.

Referitor la perechile de valeți, una din cele mai cunoscute zicale din istoria pokerului spune că există 3 moduri în care să joci JJ, toate greșite ...

Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. JJ este o mână destul de periculoasă, însă nu trebuie totuși să uităm că ai 56.65% șanse cu JJ în fața unui AK off suited și pornești favorit în fața oricărei perechi mai mici.

3. 10 10, AK, AQ suited, AJ suited, KQ suited (suited = de aceeași culoare)

Și aceste mâini fac parte din categoria celor puternice, astfel că este indicat să le joci cu Raise preflop. AK este clar o mână aparte, fiind de multe ori câștigătoare în fața unor perechi precum QQ sau JJ, ori a altor mâini gen AQ, AJ, AT și așa mai departe. Toate aceste mâini AX sunt cele cu care jucătorii merg all-in, în special în fazele finale ale unui turneu MTT sau Sit & Go. Joacă acum turnee Sit & Go cu premii Jackpot de până la 100.000 de euro! Atenție mare la KQ, mai ales atunci când primești o astfel de mână după o perioadă lungă de mâini slabe și vei fi tentat să supra-apreciezi valoarea sa.

4. Perechile mici

Când vine vorba despre perechi mici, lucrurile sunt destul de clare. Potențialul acestora nu este prea mare, astfel că merită jucate doar atunci când nu „costă” mult să vezi flopul. Cel mai bun scenariu este ca, atunci când ai o pereche mică, niciun jucător de la masă să nu mărească, iar numărul participanților să fie cât mai mare. Singurul lucru de care mai ai nevoie este să lovești setul pe flop (sau chiar pe turn ori river, în cazul în care nu va trebui să plătești mult pentru a duce mâna la final).

Statistic vorbind, ai 12% șanse să prinzi un set pe flop, ceea ce înseamnă aproximativ o dată la 8 mâini. Odată însă ce ai prins un set, șansele să câștigi un pot frumos sunt foarte mari, mai ales că în scenariul despre care am vorbit este foarte greu ca adversarii să își dea seama ce mână ai.

5. Cărțile de aceeași culoare (suited)

Nu de puține ori, vei auzi un jucător începător motivând faptul că a jucat o mână marginală datorită faptului că era formată din două cărți de aceeași culoare. Iar aici nu vorbim despre mâini precum AK, AQ, AJ sau AT. Pentru a-ți face o idee corectă asupra șanselor de câștig a mâinilor suited, trebuie să știi că vei face culoare o dată la 118 mâini (0.8% șanse), astfel că ar trebui să te ferești de astfel de mâini, mai ales dacă nu sunt conectate sau formate din cărți mari (A, K, Q, J).

Printre puținele situații în care merită să joci o mână suited formată din cărți neconectate, este aceea în care nu te costă mai nimic să vezi flopul. Chiar și așa, ține mereu cont de faptul că una din regulile de bază care aduc succesul în poker este selectarea mâinilor pe care le joci. De ce să joci mâini cu șanse mici de câștig, când poți aștepta mâini premium, cu care vei încasa poturi frumoase, de cele mai multe ori.

Concluzii

Nu juca prea multe mâini, chiar dacă uneori este foarte greu să faci acest lucru, în special la turneele live, acolo unde se joacă mai lent decât pe internet și nici nu ai posibilitatea de a deschide mai multe mese în același timp.

Joacă agresiv mâinile puternice! Cu cât ai cărți mai bune, cu atât mai agresiv acestea trebuie jucate. Nu uita că, de cele mai multe ori, o mână precum AA sau KK jucată „slow play” (fără raise sau cu raise minim) nu duce la nimic bun.

Nu mări cu perechile mici! Încearcă să vezi flopul doar dacă nu costă prea mult. Nu uita că în 88% din cazuri, nu vei prinde set pe flop.

Nu în ultimul rând, trebuie să spunem că modul corect în care trebuie jucate mâinile depinde de mulți factori: ești la o masă de cash, la un turneu MTT sau Sit & Go, numărul fiselor pe care le ai, poziția la masă, cum au acționat jucătorii din fața ta, genul de adversari pe care îi ai la masă și multe alte aspecte.

 

Înregistrare