Pokerul este mult mai mult decât un simplu joc de cărți, astfel că nu este de mirare faptul că, de-a lungul timpului, a fost folosit drept sursă de inspirație pentru multe producții cinematografice, unele dintre ele de mare succes. Iar aici ne referim la titluri precum Maverick (1994) sau Rounders (1998).
În cadrul acestui material, am pregătit o listă cu 5 filme cu și despre poker, pe care orice pasionat al acestui joc complex ar trebui să le urmărească, cu mențiunea că sunt prezentate în ordine cronologică, fiind destul de dificil de realizat un top cu care toată lumea să fie de acord.
Cu un buget de doar 5.5 milioane $ și încasări de 160 milioane $, 7 premii Oscar și alte 10 nominalizări, Cacealmaua (The Sting) este un film despre care puțini mai vorbesc în prezent. Au trecut 47 de ani de la lansarea sa, astfel că, pe undeva, este de înțeles. Totuși filmul merită din plin vizionat, deoarece are toate atuurile unui film de colecție. Doi actori fenomenali - Robert Redford și Paul Newman, coloană sonoră extraordinară și un scenariu briliant, cu răsturnări de situații incredibile și un final pe măsură.
Pe scurt, Cacealmaua prezintă povestea a doi escroci care înșală curierul unui gangster, ceea ce duce la uciderea unuia dintre ei. Cel rămas în viață (Robert Redford) se aliază cu un alt escroc (Paul Newman) pentru a-i pregăti gangsterului una din cele mai mari înșelăciuni din istorie. Acțiunea are loc în anii '30, iar atmosfera caracteristică perioadei este excelent transpusă.
Filmul a fost atât de apreciat, încât în 2005 a fost inclus de Biblioteca Congresului American în Registrul Național de Film, fiind considerat "Semnificativ din punct de vedere cultural, istoric și estetic".
Tot din secolul trecut vine și Maverick, un western plin de acțiune și umor, în care personajul principal este interpretat de celebrul Mel Gibson. Acesta joacă rolul lui Maverick, un jucător de poker imbatabil care intenționează să participe la un turneu de poker cu premii de jumătate de milion de dolari, lucru de neconceput pentru adversarii săi, care încearcă să-l ucidă pe tot parcursul filmului. Cum sa joci turnee de poker Sit and Go.
Din distribuție mai fac actori de top, precum Jodie Foster sau James Garner, iar regia este semnată de Richard Donner - cel cu care Gibson a colaborat și la seria de mare succes Armă mortală.
Maverick a beneficiat de un buget consistent, 75 milioane $, însă încasările au fost pe măsură - peste 180 milioane $.
Cu Matt Damon, Edward Norton și John Malkovich în rolurile principale, Rounders este considerat de majoritatea cinefililor și iubitorilor pokerului drept cel mai bun film din categoria celor cu sau despre poker.
Rounders „Quintă Royală” prezintă povestea lui Mike McDermott (magistral interpretat de Matt Damon), un foarte bun jucător de poker, care, nerespectând Bankroll Management, ajunge să piardă toți banii la jocuri de poker high-stakes contra lui Teddy KGB (John Malkovich).
Este momentul în care Mike ia decizia de a renunța la poker definitiv și pornește o nouă viață, înscriindu-se la Facultatea de Drept. Situația se schimbă însă în momentul în care prietenul său Worm (Edward Norton) este eliberat din închisoare. Acesta are nevoie de bani urgent, iar Mike se află în fața unei decizii extrem de dificile. Să stea departe de poker, așa cum a promis (nu doar lui însuși, ci și prietenei sale), sau să-și ajute prietenul?
În cele din urmă, Mike decide să se reîntoarcă pentru ultima dată la jocul de poker și cei doi pornesc într-o serie de aventuri, excelent conturată de regizorul John Dahl (Iron Fist 2017, Outlander 2014, Hannibal 2013).
E clar că nu sunt prea multe filme care ar putea concura cu Rounders, astfel că merită cu siguranță să-l urmărești, mai ales dacă ești pasionat de poker, însă nu numai. Filmul este despre poker, dar și despre prietenie, loialitate și încredere în sine, astfel că este un „must see” pe lista oricărui cinefil.
Lansat în 2009, este un documentar pe care orice pasionat de poker îl va urmări cu mare interes. Filmul prezintă detalii despre anii de aur ai pokerului online, de la celebra poveste de succes a lui Chris Moneymaker (2003) și până la Black Friday (închiderea celor mai importante site-uri de poker în America).
Chris Moneymaker este primul jucător care a câștigat Main Event-ul World Series of Poker (2003) calificându-se de pe internet. Acesta a reușit astfel să transforme 40$ în 2.5 milioane $, contribuind din plin la „boom-ul” înregistrat de poker online în prima decadă a secolului 21.
All In: The Poker Movie este practic o lecție de istorie a poker-ului, din care nu lipsesc jucători legendari precum Antonio Esfandiari, Daniel Negreanu, Phil Hellmuth, Annie Duke, Chris Ferguson sau Phil Laak.
Poker Queens este un alt documentar excelent despre lumea pokerului, de această dată lansat chiar în primăvara acestui an. După cum ne putem da seama chiar din titlu, Poker Queens ne prezintă povestea celor mai cunoscute jucătoare ce au reușit să se impună în acest joc al bărbaților - cunoscuta actriță Jennifer Tilly, campioana EPT Liv Boeree, Jennifer Harman (Poker Hall of Fame), Linda Johnson (Poker Hall of Fame), Kristen Bicknell (Jucătoarea Anului în 3 ani diferiți), Loni Harwood (2 brățări WSOP în 2012), Gillian Epp, Kelly Minkin, Kathy Liebert, Angelica Hael, Lexy Gavin, Kristey Arnett și Kayla Voogd.
Notat pe IMDb cu 8.4, Poker Queens aduce în partea doua la lumină povestea incredibilă a Siei Layta, care a încercat să joace Main Event-ul WSOP 2019 deghizată în bărbat.
Nu putem încheia acest material fără a aminti scenele de poker extraordinare din filmele Casino Royale (2006, Daniel Craig - James Bond vs. Mads Dittmann Mikkelsen - Le Chiffre) și In Time (2011, Justin Timberlake vs. Vincent Kartheiser). Ambele filme lipsesc din lista prezentată mai sus deoarece nu pot fi încadrate în categoria filmelor cu sau despre poker. Scenele de poker însă „fac toți banii”, așa că nu uita să le treci pe lista cu filme „de văzut”, asta în cazul, destul de improbabil, în care nu ai făcut-o până acum.