Iată o întrebare la care cele mai multe persoane vor răspunde rapid categorisind acest joc de cărți drept unul de noroc. Până la urmă, e și normal să fie așa, atâta vreme cât este jucat în marile cazinouri sau pe internet, alături de blackjack, ruletă, zaruri, și pacanele online.
Totuși, majoritatea celor care cunosc acest joc fascinant, știu că în poker norocul contează mult pe termen scurt, iar cea mai bună dovadă în acest sens sunt jucători legendari care, de-a lungul anilor, au făcut averi din poker, precum Daniel Negreanu (41.8 milioane $), Phil Hellmuth (22.9 milioane $), Antonio Esfandiari (28.1 milioane $), Phil Ivey (26.3 milioane $), Justin Bonomo (45 milioane $) și mulți alții.
Ce să mai spunem despre recordul incredibil deținute de Phil Hellmuth, care a câștigat nu mai puțin de 15 brățări WSOP în perioada 1989 - 2018. Pentru cei mai puțin familiarizați cu istoria pokerului, să menționăm că doar câștigătorii turneelor din seria anuală World Series Of Poker primesc brățări, iar la startul fiecărui turneu se aliniază sute sau chiar mii de jucători.
Astfel, se poate spune că, pe termen lung, pokerul este un joc în care abilitățile contează în proporție de 80%, iar norocul 20%. Citește acest capitol din Ghidul de Poker Vlad Cazino și află de ce pokerul este în cea mai mare parte un joc de abilități!
În mod contrar celorlalte jocuri de cazino populare (ruletă, blackjack, sloturi, video poker, zaruri, bingo), la jackpot poker joci împotriva altor jucători ca și tine, nu împotriva casei.
Nu mai este un secret pentru nimeni - Casa câștigă întotdeauna. Doar că la poker câștigurile vin din taxele percepute la turnee sau mesele de cash, ceea ce nu influențează în niciun fel șansele tale de câștig. Astfel, pe termen lung, jucătorii buni vor fi cei care vor acumula câștiguri, iar cei recreaționali vor acumula pierderi, chiar dacă vor avea și ei momentele lor de glorie.
Una dintre cele mai simple, dar extrem de importante, axiome în poker este următoarea: Pune mai mulți bani (fise) în pot atunci când șansele matematice sunt de partea ta și nu investi prea mult într-o mână în care șansele nu sunt grozave. Mai simplu de atât nu se poate!
Să exemplificăm puțin. Ai în mână două cărți de romb și în flop sunt două romburi. Un adversar pariază, iar întrebarea care se pune este Când și cât merită să plătești pe „draw-ul” de culoare? Ei bine, aici intervine conceptul Pot Odds (când anume se justifică un call, în funcție de șansele de câștig a mâinii, valoarea potului și a bet-ului pe care trebuie să-l plătești).
Atunci când ai un draw de culoare pe flop, ai 19% șanse să o închei pe Turn. Deci, paritatea Succes/Eșec este de 1 la 4. Astfel, merită să plătești un bet de maxim ¼ din pot. De exemplu, potul să fie de 2.000 de fise și bet-ul adversarului de maxim 500 de fise. Orice call la un bet mai mare este greșit. Da, poți merge și All In în astfel de cazuri și uneori vei câștiga. Dar matematica spune că în 80% din cazuri vei pierde, astfel că iată cum stă treaba pe termen lung și de ce profesioniștii încheie mereu anul pe plus.
Printre cele mai grele momente prin care un jucător trece la o masă de poker este acela în care pierde o mână din postura de favorit, ceea ce în lumea pokerului se cheamă Bad Beat.
Imaginează-și că joci un turneu de poker de câteva ore, primești în sfârșit mult dorita pereche de Ași și mergi All in versus o pereche de Dame. Statistic vorbind, ai 81.33% șanse de câștig cu AA vs. QQ, ceea ce înseamnă că vei câștiga o astfel de mână în aproximativ 4 din 5 cazuri.
Ideea este că, statistic vorbind, pe termen lung vei pierde cu AA vs. QQ o dată la 5 mâini și nu cum să eviți asta. Astfel, în cazul în care rămâi cu fise în joc după ce pierzi mâna, este foarte important să joci la fel de bine ca și până atunci. Nu-i deloc simplu să depășești un astfel de moment, însă este un punct cheie, în care se face diferența dintre un jucător profesionist și unul amator.
Fără să iei în calcul statistica, este foarte simplu să spui „e doar un joc de noroc ... Cum poți câștiga când pierzi cu AA la QQ?”. Cei mai mulți dintre jucătorii mai puțin experimentați nu reușesc să treacă ușor peste un Bad Beat, fiind tentați să joace aproape orice două cărți, în speranța că își vor reconstrui stack-ul rapid, strategie ce duce cel mai des la eliminarea din turneu.
Indiferent cât de bine cunoști matematica și statisticile pokerului, ele nu pot lucra în favoarea ta decât dacă joci foarte bine și foarte mult. Iar foarte mult la poker înseamnă ... chiar foarte mult - multe ore aproape în fiecare zi.
Aminteam mai sus că, statistic vorbind, pierzi cu AA la QQ una din cinci mâini. Regula este valabilă dacă iei în calcul sute, mii de mâini, iar asta înseamnă că este posibil ca într-o perioadă nefastă (prin care toți jucătorii trec cu regularitate) să pierzi foarte des mâini la care pornești favorit. Atât de des încât s-ar putea să te întrebi cât de poate de serios dacă ești un jucător bun, chiar și după ani de succes.
Nu este ceva anormal. Trebuie doar să ai răbdare și încredere și să continui să joci poker cât mai corect, la fel ca atunci când rezultatele apăreau cu regularitate. Mai devreme sau mai târziu, perioadele nefaste se vor încheia și succesul va reveni.