Când vine vorba de poker, aproape orice subiect poate fi supus controverselor, însă niciun profesionist nu va pune vreodată la îndoială faptul că poziția la masă contează enorm, uneori chiar mai mult decât cele două cărți pe care le primești la startul fiecărei mâini. Citește aici care sunt cele mai bune mâini de start la Texas Hold'em!
Iar motivul pentru care se întâmplă acest lucru, este faptul că ultimul jucător care acționează în timpul unei mâini are avantajul de a o face știind cum anume au acționat ceilalți jucători de la masă în runda de pariere respectivă.
Astfel, cea mai bună poziție la masa de poker o ai atunci când butonul de Dealer se află în fața ta, iar cea mai proastă poziție atunci când ești în Big Blind. Jucătorii din Small Blind (SB) și Big Blind (BB) sunt cei care acționează ultimii pre-flop, însă primii care „vorbesc” după ce primele 3 cărți comune sunt așezate pe masă.
Am stabilit că butonul este cea mai avantajoasă poziție și Big Blind-ul cea mai dezavantajoasă, însă mai sunt și alte locuri la masă, așa că haideți să vedem cum stau lucrurile luând în considerare o masă de 9 jucători.
1. Early Position - În această categorie, denumită popular Under The Gun (UTG) (În bătaia puștii), se află jucătorul din BB, cel din SB și următorul din stânga SB. Sunt pozițiile din care este indicat să joci cât mai puține mâini.
2. Middle Position - Următorii 3 jucători după cei din Early Position beneficiază de faptul că știu cum au acționat primii 3 jucători, însă nu știu totuși ce intenții au ultimii. Astfel, Middle Position este o poziție mai bună decât Early Position, însă mai slabă decât Late Position.
3. Late Position - Aici se încadrează jucătorul din Buton, cel din dreapta sa, denumit Cutoff și cel din dreapta Cutoff-ului, denumit Hijack. Acești jucători au privilegiul de a acționa ultimii după apariția Flop-ului, a Turn-ului și a River-ului, astfel că se află în cele mai bune poziții pentru a juca mâini.
1. Știi ce decizii au luat toți jucătorii de la masă
Am vorbit despre acest lucru în prima parte din acest capitol al ghidului de Poker Vlad Cazino, așa că nu o să mai insistăm. Lucrurile sunt cât se poate de simple. Ai un avantaj enorm atunci când decizi cum să continui o mână știind exact mișcările tuturor jucătorilor de la masă.
2. Ai șansa să vezi mai multe cărți gratis
Să presupunem că ai decis să joci din poziție o mână din categoria Suited Connectors, 8 9 de romb, iar flopul este Q romb, 7 romb și 2 treflă. În mână mai este implicat doar jucătorul din BB, care spune Check pe flop. Ai putea desigur să pariezi, dar și să spui Check, pentru a vedea gratis Turn-ul. Dacă ai fi fost primul la vorbă și ai fi spus Check, existau șanse ca adversarul să încerce un Bet, iar asta ar fi însemnat că trebuie să plătești pentru a vedea următoarea carte.
3. Poți controla mărimea potului
Să acționezi ultimul pe toate străzile (Flop, Turn, River) te poate ajuta să controlezi mărimea potului. Asta deoarece poți spune Check în cazul în care nimeni nu a pariat înaintea ta sau plăti un bet mic, desigur în condițiile în care crezi că ai șanse să câștigi mâna. În altă ordine de idei, dacă ai o mână foarte bună și vorbești ultimul, ai toate datele necesare pentru a face un Bet/Re-raise corect.
4. Oportunități pentru bluff
Atâta timp cât nu exagerezi și stăpânești bine tehnica de joc, bluff-ul este o mișcare care îți poate aduce mâini frumoase la mesele de jackpot poker. Iar atunci când joci din poziție, e clar că ai mai multe șanse să îți reușească o cacealma. Să exemplificăm. Ești ultimul la vorbă și în fața ta a mers un singur jucător cu Check. De cele mai multe ori, asta înseamnă că nu are o mână puternică (desigur, dacă nu face slowplay cu Ași, Regi, AK suited etc). Mărești preflop, adversarul plătește și flopul este A, 8, 3. Cel mai probabil, adversarul va spune Check, așteptând un Control Bet de la tine. Este momentul în care vei face un Bet consistent, iar adversarul va folda în cele mai multe situații, chiar dacă ar putea bănui că blufezi.
5. Poți calcula simplu Pot Odds
Pe înțelesul tuturor, Pot Odds reprezintă un concept bazat pe calcule matematice, care îți spune când merită să plătești un bet și când trebuie să foldezi, în funcție de mărimea potului, a bet-ului făcut de adversari și șansele de câștig la mâna respectivă.
Să presupunem că joci o mână KT trefle și flopul este J roșu, Q roșu, 4 treflă. Sunt 4 jucători implicați, potul este de 1.500 de fise, primul jucător a cerut 500, iar tu ești al doilea care acționezi (nu ești în poziție). Dacă ai fi fost ultimul la vorbă, calculele erau destul de simple - să plătești 500 de fise (pe un draw de chintă) pentru un pot de 2.000 înseamnă pot odds în favoarea ta. Fiind însă al doilea la vorbă, calculele sunt greu de făcut, deoarece poți plăti cele 500 de fise și oricare din cei doi jucători care acționează după tine să facă un Re-raise sau chiar All in, fapt care te va face fie să pierzi cele 500 de fise puse deja în pot, fie să adaugi altele, ceea ce va schimba total pot odds la mâna respectivă.
Potrivit statisticilor, cele mai multe mâini pe care profesioniștii le joacă sunt din Late Position, puține din Middle Position, iar atunci când se află în Early Position, doar mâini premium. Totuși, există unele avantaje și în alte poziții, care trebuie și ele speculate. Unul dintre ele este de exemplu capcana Check-Raise, adică să bați Check în Early Position cu o carte monstru, așteptând ca alți jucători să înceapă acțiunea și abia apoi să vii cu un Re-Raise, care fie îți va aduce potul, fie va duce acțiunea în direcția în care dorești.