Istoria jocului de poker

Jocul de poker este unul din cele mai fascinante din istoria omenirii, cu zeci de milioane de practicanți în lumea întreagă, fie în mediul online, fie offline. E și normal să fie așa, deoarece este un joc în care raportul dintre abilități și noroc înclină foarte clar în prima parte. Iar cea mai bună dovadă în acest sens sunt rezultatele obținute, ani la rândul, de jucători legendari din lumea pokerului, precum Phil Hellmuth, Daniel Negreanu, Doyle Brunson și mulți alții.

Originile jocului de poker

Conform cercetătorilor, jocul de poker și-ar avea originile în jocuri precum Pochspiel - practicat în secolul al 15-lea, în jocuri franceze precum Poque sau Brelan sau chiar Primero - joc din perioada renașterii. Mai mult decât atât, mulți consideră drept precursor al pokerului jocul persan de cărți As Nas - joc ce conținea destul de multe elemente comune cu pokerul.

De referință rămâne însă relatarea actorului britanic Joseph Crowell, care nota în jurnalul său detalii despre o partidă de poker desfășurată în anul 1829, pe un vas de pe fluviul Mississippi. De altfel, jocurile de poker organizate pe diferite vase ce navigau pe Mississippi erau destul de frecvente în secolul al 19-lea, fiind ecranizate și în filme artistice, precum celebrul Maverick (1994, Mel Gibson, Jodie Foster, James Garner).

Când a apărut Texas Holdem - cea mai populară variantă a jocului de poker

De-a lungul timpului, s-au jucat foarte multe variante de poker (7 Stud, Omaha, 5 Draw etc.), însă în ultimele decenii Texas Holdem este, de departe, varianta numărul 1 în lume.

Prima versiune Texas Holdem a apărut în jurul anului 1925, cu principala diferență fiind cărțile comune (community cards sau common cards). Astfel, fiecare jucător primește două cărți în mână și formează cea mai bună combinație împreună cu 3 din cărțile comune.

1970 - primul turneu World Series of Poker

În anul 1970, celebrul Benny Binion invita 7 din cei mai buni jucători de poker din lume la un turneu de poker în Cazinoul Binion's Horseshoe, iar evenimentul avea să continue în fiecare an, devenind cea mai prestigioasă serie de turnee de poker live din lume, cu mii de participanți din întreaga lume și premii totale de sute de milioane de dolari.

Câștigătorul primului Main Event WSOP (1970) a fost Johnny Moss.

Din 2004, Caesars Entertainment (fost Harrah's Entertainment) a cumpărat drepturile WSOP de la Binion's Horseshoe. Astfel, în 2005, WSOP s-a mutat la Rio Hotel and Casino, pe celebrul bulevard Las Vegas Strip.

Începând cu anul 2007, a fost organizat World Series of Poker Europe. Primul astfel de eveniment a avut loc la Londra, în perioada 6-17 septembrie, cu Main Eventul No Limit Holdem 10.000 GBP câștigat de norvegianca Anette Obrestad chiar cu o zi înainte de a împlini 19 ani. Astfel, Anette a devenit cea mai tânără câștigătoare a unei brățări WSOP, record ce nu poate fi depășit în Las Vegas, acolo unde vârsta minimă este de 21 de ani pentru a juca în cazino.

În ceea ce privește recordul de brățări WSOP deținute, acesta îi aparține lui Phill Hellmuth, cu nu mai puțin de 15 la activ, fiind urmat de Phil Ivey, Johnny Chan și Doyle Brunson - toți cu câte 10.

Anul 2010 este cel în care a fost organizată prima ediție WSOP Africa, iar în 2013 prima ediție WSOP Asia Pacific. Ulterior, în 2015 a urmat WSOP International Circuit - cu serii de turnee în Canada, America Latină, Caraibe, Europa, Asia-Pacific și Africa.

2003 - anul în care popularitatea pokerului a explodat pe internet

Jocul de poker a explodat ca popularitate în perioada 2003 - 2006, odată cu apariția primilor operatori de poker pe internet. Statistic vorbind, numărul jucătorilor de poker s-a dublat în fiecare an din perioada de „boom” 2003 2006.

La popularitatea jocului au contribuit din plin transmisiunile TV de la Main Event-urile WSOP, dar și povestea lui Chris Moneymaker, care a reușit să câștige 2.500.000 $ la WSOP Main Event 2003, calificându-se prin intermediul unui satelit online de doar 86 $. Un amănunt interesant este faptul că 839 de participanți au fost la startul WSOP Main Event 2003, iar anul viitor numărul acestora a crescut la 2.576, pentru ca doi ani mai târziu, în 2006, să se ajungă la 8.773 de jucători.

În 2003, televiziunea americană Travel Channel a transmis primul sezon al seriei de turnee World Poker Tour. Succesul a fost garantat, grație posibilității în premieră prezentării cărților „ascunse”

Au urmat apoi ani în care pokerul a intrat pe o curbă descendentă, însă la nivelul anului 2020, traiectoria este din nou una ascendentă pe plan mondial.

Joacă Jackpot Poker la Vlad Cazino - turnee HexaPro Sit & Go hyper turbo cu 3 jucători și premii de până la 1.000 de ori mai mari decât valoarea buyin-ului

La Vlad Cazino știm cât de mult îți plac surprizele, așa că am creat o secțiune specială, Jackpot Poker, în care poți accesa cele mai spectaculoase turnee de poker de tip Sit & Go - HexaPro. Ai parte de viteză, distracție și premii surpriză, așa că e momentul să le încerci chiar acum.

Turneele HexaPro încep imediat ce se înscriu 3 jucători, moment în care este stabilit în mod aleatoriu fondul de premiere al turneului. Acest lucru se face prin intermediul unui multiplicator care poate fi egal cu 1,5x, 3x, 5x, 10x, 25x, 100x și 1.000x valoarea prețului de intrare la turneu. Și fiindcă am ajuns în acest punct, să precizăm că ai la dispoziție nu mai puțin de 7 variante de buy-in, pentru toate buzunarele: 1 €, 2 €, 5 €, 10 €, 25 €, 50 € și 100 €.

În cazul turneelor cu multiplicatori cuprinși între 1,5x și 10x, întreg premiul merge către un singur jucător. Situația se schimbă însă, în cazul turneelor cu multiplicator de minim 25x, caz în care 80% din fondul de premiere ajunge la jucătorul de pe primul loc, 12% la locul doi și 8% la locul trei.

De regulă, turneele HexaPro durează doar câteva minute, însă durata blindurilor crește în cazul turneelor ce beneficiază de multiplicatori mai mari.

Nivelul maxim al premiilor ajunge la 1.000 € în cazul turneelor cu cel mai mic buy-in, 1 €, și la 100.000 €, în cazul turneelor cu buy in maxim, 100 €.

Varianta de joc este Texas Holdem, iar turneele HexaPro sunt disponibile non stop pe vladcazino.ro, în secțiunea Jackpot Poker.

Înregistrare