Bankroll Management, un element vital in poker

Să devii un jucător de jackpot poker online de succes depinde de foarte mulți factori. Ai nevoie de multă experiență, răbdare, capacitate de a trece ușor peste momente dificile, putere de concentrare pe toată durata sesiunilor de joc, șansă și nu numai.

Totuși, este bine să știi că nu vei putea realiza mai nimic în poker, dacă nu vei înțelege pe deplin și respecta noțiunea de Bankroll Management. Sigur, pot apărea și excepții, însă realitatea este că, în cele mai multe cazuri, jucătorii care nu respectă acest concept sunt sortiți eșecului, mai devreme sau mai târziu.

Ce înseamnă Bankroll Management?

Pe scurt, noțiunea de Bankroll Management se referă la modul în care trebuie să gestionezi banii din contul tău de poker. Mai exact, la ce mize trebuie să joci în funcție de suma disponibilă în cont, astfel încât să nu rămâi fără bani în perioadele nefaste, prin care orice jucător trece din când în când.

Prin urmare, dacă vrei să-ți îmbunătățești jocul de poker, citește cu atenție informațiile pe care ți le-am pregătit în Ghidul de poker Vlad Cazino și încearcă să le respecți cu strictețe!

Click aici pentru mai multe articole dedicate jocului de poker!

Nu amesteca banii destinați pokerului cu alte fonduri

Fie că te gândești să depui 50$, 100$ sau orice altă sumă, aceasta va fi Bankroll-ul stabilit pentru poker și nu trebuie să îl amesteci în niciun fel cu alți bani. Ideal ar fi să ai un card separat pentru poker și, în momentul în care te hotărăști să începi construirea unui Bankroll la poker, să depui exact suma care ți-o permiți.

Bankrollul ideal pentru start

Foarte mulți jucători își pun întrebarea - Care este suma ideală cu care să începi? Ei bine, nu există un singur răspuns corect la această întrebare. Iar motivul este foarte simplu: fiecare jucător are propriile limite financiare.

Important este ca, atunci când te hotărăști să depui, să ții cont de faptul că pokerul este un joc de abilități, dar și de noroc, astfel că este posibil să pierzi întreaga sumă. Astfel, fii sigur că niciodată nu depui mai mult decât îți permiți.

În altă ordine de idei, să spunem că marea majoritate a jucătorilor care practică un joc solid și respectă cu strictețe Bankroll Management „uită”, de regulă, unde se află butonul Depunere lungi perioade de timp.

Stabilirea limitelor de joc în funcție de suma disponibilă

A. Jocuri cash

Imediat ce ai stabilit bugetul pentru poker, trebuie să stabilești limitele la care vei juca. La jocurile cash, regula generală este să ai în cont minim 20 de Buy-in-uri. De exemplu, pentru a juca la mese cash la care buy-in-ul minim este de 4$, este necesar să ai în cont cel puțin 80$. Iar dacă ești genul de jucător care vrei să intri la masă cu buy-in maxim, 10$, atunci va trebui să ai în cont minim 200$.

De asemenea, este necesar să stabilești anumite limite privind sesiunile de joc. Să știi când să te ridici de la o masă este unul din factorii esențiali care fac diferența dintre jucătorii buni și cei slabi. Ideea este că aceste limite trebuie stabilite înainte de a începe jocul și respectate fără excepție. Asta deoarece în timpul jocului, fie ești „pe val”, fie pierzi cu orice mână, ambele fiind situații în care este extrem de greu să iei decizii corecte. Ca și exemplu, poți stabili să te ridici de la masă în momentul în care ai dublat buy-in-ul sau să te oprești atunci când ai pierdut două buy-in-uri.

B. Turnee de poker

Acum, că am stabilit regulile generale pentru mesele de cash, haideți să vedem cum stau lucrurile la turneele de poker. Regula general acceptată este să joci turnee cu buy-in de maxim 2% din bankroll. Asta înseamnă, de exemplu, că, la un buget de 100$, poți juca turnee de maxim 2$. Atenție la turneele cu re-buy/add-on. Este tentant să investești 2$ într-un turneu cu premii de 1.500$, însă, de cele mai multe ori, cei 2$ plătiți la intrare se vor transforma în 10$ sau chiar mai mult, ceea ce nu este deloc bine din punct de vedere al Bankroll Management-ului.

Top 3 sfaturi de la profesioniști

1. Separă banii pentru poker de cei personali! Fără doar și poate, poker-ul pe bani reali trebuie privit ca un business. La fel de bine cum este indicat să nu depui niciodată mai mult decât îți permiți, nici să retragi sume prea mari din fondul alocat pokerului nu este o idee prea bună. Până la urmă, pokerul este o afacere, iar în afaceri nu poți face bani fără ... bani. E clar că scopul este să scoți bani din poker, însă fii sigur că sumele retrase nu îți afectează în niciun fel bugetul. Nu puțini jucători fac greșeala să retragă prea mult, iar consecințele negative vor fi resimțite abia când încep perioadele nefaste, greu de trecut fără un bankroll consistent.

2. Coboară limitele în perioadele nefaste! Vorbeam despre perioade nefaste. Ei bine, oricât de mult ne-am dori și oricât de bine am juca, perioadele proaste apar inevitabil și afectează toți jucătorii.

Astfel, e clar că, după o anumită perioadă, contul tău nu va mai arăta le fel de bine. Iar decizia corectă în acest moment este să joci la mize mai mici, respectând cifrele prezentate mai sus (20 de buy-in-uri la cash, turnee cu buy-in de maxim 2% din bankroll). Este o decizie greu de luat, însă este singura corectă. Sub nicio formă nu trebuie să gândești ,,am avut destul ghinion, sigur s-a terminat” și să urci în mize, sperând să recuperezi rapid banii pierduți de la începutul perioadei nefaste.

3. Păstrează date de la sesiunile de joc și analizează-le! Sunt multe programe și aplicații care te pot ajuta să analizezi „la rece” jocul tău, iar jucătorii cu pretenții obișnuiesc să facă acest lucru. Asta pentru că doar așa pot descoperi cu exactitate deciziile 100% corecte, dar și greșelile pe care le-au făcut în timpul unei sesiuni de joc. Este una din cele mai utile metode de îmbunătățire a performanțelor la mesele de poker.

În concluzie, indiferent de experiența pe care o ai ca jucător de poker, trebuie să acorzi o atenție maximă conceptului Bankroll Management. Doar respectând regulile vei reuși să urci în mize și să treci peste perioadele nefaste, inerente în viața oricărui jucător de poker.

Înregistrare